D.M. Taxidoefkeries...News!

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013



Οι καλύτερες πόλεις με θέα θάλασσα!

 

Βαρκελώνη, Ισπανία


Με τα έργα του Gaudi να σε συνοδεύουν παντού, μια μεσογειακή –ισπανική κουζίνα να προκαλεί τις γαστρονομικές σου απαιτήσεις και μια γεμάτη νυχτερινή ζωή η Βαρκελώνη θα μπορούσε να αποτελεί κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου καλοκαιρινού city break προορισμού και χωρίς τις οκτώ παραλίες που την περιβάλλουν. Παρόλα αυτά τις διαθέτει, είναι εξαιρετικές ενώ η πιο διάσημη παραλία δεν είναι άλλη από την Barceloneta. Κάτι παραπάνω από 1,5 χρυσής άμμου, εύκολη πρόσβαση από όλη την πόλη με το μετρό και φυσικά έντονη ζωή και ρυθμούς!



Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Το Κέιπ Τάουν έχει την τύχη να βρίσκεται στο σημείο που συναντιούνται δύο ωκεανοί. Από την δυτική πλευρά ο παγωμένος Ατλαντικός Ωκεανός και από την ανατολική ο θερμός Ινδικός σχηματίζοντας 20 άκρως εντυπωσιακές παραλίες. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η παραλία Clifton με λευκή άμμο και καλά προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής. Βορειότερα βρίσκουμε τις παραλίες Milnerton και Blouberg που αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους surfers ενώ για τις οικογένειες προσφέρονται τα πιο θερμά νερά της False Bay.



Χονολουλού, Χαβάη

Κατά την διάρκεια του 19ου η παραλία Waikiki απευθύνονταν στους εκλεκτούς της τοπικής αριστοκρατείας. Σήμερα αν και γεμάτη πλέον από ξενοδοχεία και καταστήματα παραμένει μια από τις πιο «ποθητές» παραλίες του κόσμου. Οι αρχάριοι surfers θα βρουν εδώ το ιδανικό κύμα πριν δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σε πιο δύσκολες παραλίες της Χαβάη ενώ οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στην ηλιοθεραπεία, στο κολύμπι στα βαθυγάλαζα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού και την θέα στο Diamond Head.



Νίκαια, Γαλλία

Με 35 παραλίες να περιβάλλουν την Νίκαια δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερη περίοδο για να επισκεφθείτε την γαλλική ριβιέρα από το καλοκαίρι. Απολαύστε την διαδρομή από την προβλήτα Rauba Capeu έως το αεροδρόμιο και επιλέξτε την ιδανική παραλία για να απολαύσετε το μπάνιο σας κάτω από τον ήλιο της μεσογείου. Αν θέλετε να βιώσετε ακόμα περισσότερο τον κοσμοπολίτικο αέρα της ριβιέρας τότε επιλέξτε κάποια από τις ιδιωτικές πλαζ, με εισιτήριο για την είσοδο (συνήθως υψηλό) και χαλαρώστε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε απόσταση αναπνοής από το κύμα.



Μαϊάμι, ΗΠΑ

Στο άκουσμα της φράσης Miami Beach έρχονται αστραπιαία εντυπωσιακές εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά σου όταν βρεθείς εκεί. Η παραλία από λευκή άμμο εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων και ο Ατλαντικός Ωκεανός σε προκαλεί! Φυσικά το κέντρο των γεγονότων και της διασκέδασης είναι το South Beach ή SoBe όπως είναι περισσότερο γνωστό, μέσα σε ένα σκηνικό art deco που σε προσκαλεί σε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.



Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Το Ρίο ντε Τζανέιρο και οι παραλίες του δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται συστάσεις. Από την φημισμένη Copacabana, υπό την σκιά του Χριστού του Λυτρωτή, όπου αποτελεί σημείο «λατρείας» για τους Βραζιλιάνους  έως την περισσότερο κοσμοπολίτικη Ipanema και τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες του Ρίο μεσολαβούν κάτι περισσότερο από 40 χιλιόμετρα εντυπωσιακής παραλίας… Απολαύστε τα!



Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια

Με 5,5 χιλιόμετρα λευκής άμμου, έναν δροσερό αέρα από τον ωκεανό και έντονους ρυθμούς στην διασκέδαση δεν είναι καθόλου περίεργο το γιατί η Σάντα Μόνικα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης των αστέρων του Hollywood. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να λάβετε μέρος σε ένα από τα διάσημα πάρτι που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Shutters on Beach μην χάσετε το κέφι σας. Λάβετε μέρος σε έναν αγώνα beach volley, ψάξτε να εντοπίσετε θαλάσσιους ελέφαντες ή απλά χαλαρώστε κοιτώντας το κύμα του Ειρηνικού Ωκεανού να σκάει στις ακτές της Καλιφόρνια.



Σύδνευ, Αυστραλία

Αν και το Σύδνευ περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραλία, η παραλία Bondi είναι αυτή που τελικά κλέβει την παράσταση. Ένας χρυσός, από το χρώμα της άμμου παράδεισος μήκους ενός χιλιομέτρου, 20 λεπτά από το κέντρο του Σύδνευ και σημείο συγκέντρωσης και ανάδειξης του αυστραλιανού lifestyle. Αν βρεθείτε στην παραλία από τον Μάιο έως τις αρχές του Οκτώβρη έχετε τον νου σας για κοπάδια φαλαινών που μεταναστεύουν χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα!



Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Δεν είναι λίγοι όσοι αποκαλούν το Τελ Αβίβ ως το Miami Beach της Μεσογείου. Με 13 χιλιόμετρα αμμώδους παραλίας, αναρίθμητα παραλιακά clubs, εστιατόρια κ.λπ. να δίνουν έναν έντονο ρυθμό στην διασκέδαση νομίζουμε πως κατακτά με άνεση τον τίτλο αυτό σε απόλυτη αντιδιαστολή με τον συντηρητισμό της Ιερουσαλήμ.

Πατήστε εδω για τις καλύτερες taxidoefkeries!!!


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μάριμπορ



Το Μάριμπορ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σλοβενίας με 112.642 κατοίκους και είχε ανακηρυχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2012.

 


Το διεθνές αεροδρόμιο του Μάριμπορ, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πόλη και υποδέχεται σημαντικό αριθμό πτήσεων τσάρτερ. Εναλλακτικά υπάρχουν αρκετές πτήσεις για Λιουμπλιάνα, Γκρατς, Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστη.


Η πόλη συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη Λιουμπλιάνα, το Κόπερ, το Ζάγκρεμπ, τη Ριέκα, το Γκρατς και τη Βιέννη. Η γειτονική πόλη Πραγκέρσκο, απέχει 26 χλμ. από το Μάριμπορ και παρέχει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βενετία και τη Βουδαπέστη.




Το κάστρο του Μάριμπορ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1478 και ολοκληρώθηκε το 1483 από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο, ο οποίος ήθελε να οχυρώσει το βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης. Το κάστρο, μαζί με τον καθεδρικό ναό, είναι ένα από τα πιό αξιοσημείωτα μνημεία του Μάριμπορ. Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το μουσείο του Μάριμπορ (Pokrajinski muzej). Σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κάστρου αποτελούν η κύρια σκάλα, ρυθμού μπαρόκ, του 1747-1759, το λουθηριανό παρεκκλήσι κατά μήκος της νότιας πρόσοψης, το οποίο χτίστηκε το 1665-1675 και η αίθουσα των Ιπποτών στον πρώτο όροφο.




Στο κέντρο του Μάριμπορ, στην πλατεία Slomškov βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (sv.Janez Krstnik). Ο ναός, από αρχιτεκτονικής άποψης, είναι μία τρίκλιτη βασιλική. Το εξωτερικό του ναού χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς τύπους αλλά κυριαρχεί το γοτθικό στυλ. Στα βόρεια, από την κύρια είσοδο του ναού, βρίσκεται μία από τις καλύτερα διατηρημένες στήλες, υστερογοτθικής εποχής. Μπροστά από το ναό υπάρχει μία κρήνη με ανάγλυφη διακόσμηση. Ο καθεδρικός ναός λειτουργεί κανονικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.





Το δημαρχείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας του Μάριμπορ (Glavni trg). Στην πρόσοψη του δημαρχείου υπάρχει ημικυκλική πύλη και ένας διάδρομος οδηγεί σε μία εσωτερική αυλή. Πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μπαλκόνι βενετσιάνικου στυλ. Το δημαρχείο χτίστηκε το 1515. Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος όλη την κεντρική πλατεία και να παρατηρήσει τη "στήλη της πανώλης" (πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του 1743) και το κολέγιο των Ιησουιτών με την εκκλησία του Αγίου Αλοίζιου (sv. Alojzij).
Στις όχθες του ποταμού Ντράβα, στην περιοχή του Lent βρίσκεται το παλαιότερο κλήμα στον κόσμο, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και εκτιμάται ότι η ηλικία του ξεπερνάει τα 400 χρόνια.
Στα ανατολικά της πόλης, κατά μήκος του ποταμού Ντράβα, βρίσκεται το περιβαντολογικο πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει την παλαιά κοίτη του ποταμού Ντράβα και είναι μία προστατευόμενη περιοχή από τη νομοθεσία της Σλοβενίας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2007, το επίσημο νόμισμα της Σλοβενίας είναι το ευρώ. Οι πιστωτικές κάρτες είναι ευρέως αποδεκτές σε όλη τη χώρα.
Οι τράπεζες συνήθως λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 12:00 και από τις 14:00 έως τις 17:00, ενώ το Σάββατο ορισμένες τράπεζες είναι ανοικτές από τις 09:00 έως τις 12:00.
Το Μάριμπορ όπως και η υπόλοιπη Σλοβενία είναι μία περιοχή με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά συχνές την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Το Μάριμπορ χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό ηπειρωτικό κλίμα. Την άνοιξη η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες φθάνουν και ξεπερνάνε τους 30 βαθμούς με μέση θερμοκρασία τους 20 βαθμούς. Το φθινόπωρο η πτώση της θερμοκρασίας είναι απότομη ενώ το χειμώνα, η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά. Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι περίπου 2 βαθμοί κάτω από το μηδέν.


Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα σλοβενικά και ομιλείται από το 90% του πληθυσμού. Στα δυτικά της χώρας είναι διαδεδομένη η Ιταλική γλώσσα, στο βόρειο τμήμα η Γερμανική γλώσσα και στα ανατολικά η Ουγγρική γλώσσα. Η Σλοβενική γλώσσα μοιάζει αρκετά με τη σερβοκροατική γλώσσα και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Σλοβενίας μπορούν να επικοινωνήσουν στα σερβοκροατικά. Σχεδόν σε όλη τη Σλοβενία μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, κυρίως Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Τα Αγγλικά είναι η γλώσσα που προτιμούν κυρίως τα νεαρά άτομα.

Το Μάριμπορ είναι μια αρκετά ασφαλής πόλη για τον επισκέπτη αλλά και για τους κατοίκους του.




Τρίτη 23 Ιουλίου 2013



Εξοικονομήσετε χρόνο στα ταξίδια σας!

Ο χρόνος είναι χρήμα λέει το γνωστό ρητό και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι χρησιμοποιούν συχνά το αεροπλάνο ως μεταφορικό μέσο για τα ταξίδια τους. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια αεροδρόμια πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να είστε πάντα στην ώρα σας.

Σύμφωνα λοιπόν με την αμερικάνικη υπηρεσία FlightStats πρωταθλητές στις καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πτήσεων εμφανίζονται τα κινέζικα αεροδρόμια. Το γεγονός αυτό δεν είναι πρωτοφανές, αλλά τα πράγματα για τον Ιούνιο μοιάζουν να χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο για τους Κινέζους με βάση τους αριθμούς του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πρώτο στην λίστα λοιπόν των καθυστερήσεων έρχεται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κινεζικής πρωτεύουσας, το Beijing Capital με μόλις το 18,3% των πτήσεων να αναχωρούν στην ώρα τους. Μάλιστα το 42% των πτήσεων με αφετηρία το Πεκίνο αναχωρούν με καθυστέρηση που ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Καλό θα ήταν λοιπόν να βρίσκετε πτήσεις με αρκετό χρόνο στην ανταπόκρισή τους ώστε να μην ταξιδεύετε με άγχος.

Στην δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκεται ένα ακόμα δημοφιλές αεροδρόμιο της Κίνας, το Shanghai Honggiao Internation Airport με μόλις το 24% των πτήσεων του Ιουνίου να αναχωρεί στην ώρα του. Συγκριτικά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός αυτός έφθανε το 38,9%. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα αεροδρόμια της Κίνας όπως της Guangzhou, της Kunming, της Nanjing και της Chengdu κανένα δεν κατάφερε να πετύχει ποσοστό πάνω από το 50% στην ακρίβεια των πτήσεων. Αν αναρωτιέστε αν αυτή η αιτία είναι το αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης των Κινέζων είναι όχι (ή τουλάχιστον όχι αποκλειστικά). Η αιτία λοιπόν είναι πως περίπου το 80% του κινεζικού εναέριου χώρου είναι δεσμευμένο για στρατιωτική χρήση καθιστώντας σχεδόν ακατόρθωτο το έργο του ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε συνδυασμό πάντα με τον τεράστιο όγκο πτήσεων που έχουν πλέον να διαχειριστούν.

Παραμένοντας στην Ασία αλλά στον αντίποδα αυτή την φόρα έχουμε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Οσάκα και του Τόκυο (Haneda) με το 95,88% και 95% των πτήσεων αντίστοιχα να αναχωρούν στην ώρα τους καθιστώντας τους Ιάπωνες νικητές.

Στις υπόλοιπες γειτονιές του πλανήτη τα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής πετυχαίνουν ιδιαίτερα καλά ποσοστά με το αεροδρόμιο της Hononulu να φθάνει το 86,29%, το Vancouver το 86,18% και του Salt Lake City το 85,55%.

Στην Ευρώπη νικητές στην ακρίβεια των πτήσεων ανακηρύσσονται το Άμστερνταμ με 83,52%, το Μόναχο με 83,35% και η Βιέννη με 82,15%.


Στην μάχη τώρα των αεροπορικών εταιρειών με τον χρόνο οι South African, Gulf Air, ANA, Japan Airlines, Finnair και Tyrolean Airways καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις της λίστας μεταφέροντας τους επιβάτες τους με ακρίβεια στον χρόνο τους που ξεπερνάει το 90% των πτήσεων. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές εταιρίες την πρωτιά κατέχει η Binter Canarias με το εντυπωσιακό ποσοστό του 99,41% των πτήσεων της και ακολουθούν η Malmo Aviation (95,56%) και η KLM Cityhopper (93,6%). Για την Βόρεια Αμερική τα ποσοστά αναδεικνύουν νικήτρια την Hawaiian Airlines με 92,2% και ακολουθούν η Alaska Airlines (86,8%), η Air Canada (81,28%) και η Delta Airlines (76,39%).

Φθάνοντας και πάλι στις κινεζικές αεροπορικές εταιρίες τα ποσοστά τους δεν θα μπορούσαν παρά να εξαρτούνται άμεσα από τα άσχημα ποσοστά των αεροδρομίων της χώρας. Έτσι ένα ποσοστό των πτήσεων που φθάνει 75,85% καταφέρνει να φθάνει μέσα σε διάστημα 15 λεπτών από την προκαθορισμένη ώρα στον προορισμό του ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της China United Airlines που το ποσοστό των on-time πτήσεων της είναι μόλις 27% με τις Air China και China Southern να πετυχαίνουν εξίσου χαμηλά ποσοστά. Εν αντιθέσει, την πρωτιά στην Ασία κερδίζει η Air Busan με ποσοστό 96,77%.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013



Τα υποψήφια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης.

Σπιναλόγκα :

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί, που κλείνει βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. 

Η αρχαία ονομασία της ήταν Καλυδών, αλλά η κατάληψη της αργότερα από τους Ενετούς είχε σαν αποτέλεσμα τη μετονομασία της σε "
spina lunga" - που σημαίνει «μακρύ αγκάθι».  Παράφραση της ονομασίας αυτής αποτελεί το όνομα του νησιού σήμερα. 

Οι Ενετοί οχύρωσαν άριστα το νησί από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης, στολίζοντας το ταυτόχρονα και από απόψεως αισθητικής, με έργα σε πλήρη αρμονία με το σύνολο του τοπίου, που ακόμη και σήμερα μοιάζει να διατηρεί την ομορφιά του σχεδόν ανέπαφη!

Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν «το νησί των λεπρών», αφού αποτελούσε τόπο απομόνωσης των λεπρών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Τη Σπιναλόγκα μπορεί να επισκεφτεί κανείς με καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι σε μια απόσταση 800 περίπου μέτρων.
  Ετησίως δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα μετά την προβολή που έλαβε μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στο βραβευμένο best seller της Victoria Hislop, «Το Νησί», καθώς και της μετέπειτα τηλεοπτικής μεταφοράς του. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της
UNESCO είναι σε προτεραιότητα λόγω της εντατικής δουλειάς που έχει γίνει στο νησί από τις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας και του δήμου Αγ. Νικολάου σε συνεργασία με τις υπηρεσίεςτοΥπουργείουΠολιτισμού.

 

Κνωσός
Τα γνωστά σήμερα μινωικά ανάκτορα είναι η Κνωσός (22.000 τ.μ), η Φαιστός (18.000 τ.μ), τα Μάλια (7.500 τ.μ) και η Ζάκρος (8.500 τ.μ ).  Όλα τα μινωικά ανάκτορα που έχουν ανασκαφεί βρίσκονται στην ανατολική Κρήτη, ενώ στη δυτική είναι γνωστή η ύπαρξη του ανακτόρου της Κυδωνίας στα Χανιά, δεν έχει ανασκαφεί ακόμη όμως καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (λόφος Καστέλι) σε πυκνοκατοικημένη μάλιστα περιοχή.

Τα μινωικά ανάκτορα είχαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τις δραστηριότητες των μινωικών κοινοτήτων.
  Καθένα από αυτά ήταν αυτόνομο και ανεξάρτητο, παρόλα αυτά υπήρχε μία κοινή πολιτική, την οποία ακολουθούσαν και υπαγόρευε το κεντρικό και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο ανάκτορο της Κνωσού.

Στο ανάκτορο της Κνωσού συγκεκριμένα έχουν γίνει ευρείας έκτασης αναστηλώσεις από τον αρχαιολόγο
Sir Arthur Evans.  Εντύπωση προκαλούν οι χρωματιστές τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους, ενώ τις υψηλές τεχνικές γνώσεις των Μινωϊτών επιβεβαιώνουν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές επινοήσεις, όπως οι φωταγωγοί και τα πολύθυρα, η χρήση δοκαριών για ενίσχυση της τοιχοποιίας, καθώς και το σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο.

Για τις πιο αξέχαστες διακοπές στην Κρήτη πατίστε εδω!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013



ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ...ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΑ!



Πολλά από τα  ενδιαφέροντα σημεία της Κίνας είναι συγκεντρωμένα στις νότιες επαρχίες, οι αποστάσεις μπορούν καλυφθούν με χερσαία μέσα μεταφοράς, η μορφολογία του εδάφους παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία - από τροπικά δάση και ορυζώνες, μέχρι αλπικά τοπία και τα οροπέδια του Θιβέτ-   και οι περισσότερες  εθνικές ομάδες κατοικούν επίσης εδώ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν  τις επαρχίες Yunnan, Sichuan και Guangxi για το ταξίδι τους στην Κίνα.  Στο Νότο βρίσκονται επίσης  το Dali και το Lijiang, δύο παραδοσιακές πόλεις, που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκεπτών, ενώ η δυνατότητα να συνεχίσετε το ταξίδι σας προς / από την Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ  κάνουν την περιοχή για πολλούς ακόμα πιο ελκυστική. Χωρίς αμφιβολία η Κίνα δεν είναι από τα εύκολα ταξίδια, αλλά όσο περισσότερο την ταξιδεύεις τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις τη γοητεία της.  Και κάτι ακόμα: Στο ταξίδι μας, τον Ιούλιο - Αύγουστο 2004, είχαμε την αίσθηση ότι η χώρα αλλάζει με τρομακτικά γρήγορούς ρυθμούς - ακόμα και το τελευταίο χωριό ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο. Δεν ξέρουμε αν η νέα Κίνα θα είναι πιο γοητευτική από την παλιά, σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι θα επιστρέψετε πολύ πιο πλούσιοι στην Ελλάδα, αν καταλάβετε έστω και λίγο τη χώρα αυτή. 




Η Άνοιξη (Μάρτιο μέχρι Μάιο) και το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο) είναι μάλλον η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τη Ν. Κίνα. Οι υπόλοιπες εποχές, επίσης δεν είναι κακές, αλλά θα πρέπει να συμβιβαστεί κανείς με ζέστη και υγρασία το καλοκαίρι και παγωνιά και ομίχλη το χειμώνα. Η ποικιλία του εδάφους και οι υψομετρικές διαφορές δημιουργούν δεκάδες διαφορετικά μικροκλίματα, οπότε όποια εποχή κι αν πάτε θα υπάρχουν περιοχές με καλό και περιοχές με κακό καιρό.
Μπορείτε να αλλάξετε με μεγάλη ευκολία ταξιδιωτικές επιταγές  και μετρητά σε ευρώ αλλά μόνο στην Bank of China. Ορισμένα υποκαταστήματα μπορεί να μην παρέχουν αυτή την υπηρεσία, συνήθως υποκαταστήματα σε μικρές πόλεις η χωριά, για αυτό πριν ξεκινήσετε για τα βουνά, φροντίστε να έχετε αρκετά γιουάν μαζί σας.  Κρατήστε τις αποδείξεις αλλαγής, είναι απαραίτητες ώστε φεύγοντας από την Κίνα να αλλάξετε τυχόν χρήματα που σας έμειναν ξανά σε ευρώ ή δολάρια.  Μαύρη αγορά δεν υπάρχει και είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από τύπους που στέκονται έξω από τράπεζες και όταν δουν ξένο τον πλησιάζουν για να αλλάξει λεφτά σε καλύτερη τιμή από την τράπεζα. Σχεδόν πάντα πρόκειται για απάτη. Να είστε προσεχτικοί όταν για κάποιο λόγο σας δίνουν πίσω ένα νόμισμα των 100 δολαρίων που μόλις τους δώσατε, πιθανότατα το έχουν αλλάξει με ένα δικό τους πλαστό!.
Η Κίνα ποτέ δεν ήταν μια επικίνδυνη χώρα αλλά  η ραγδαία ανάπτυξη με ουρανοξύστες,  σύγχρονα εμπορικά κέντρα και τις τεράστιες οικονομικές διαφορές που δημιουργούνται ανάμεσα στον πληθυσμό δημιουργούν σιγά σιγά τις προϋποθέσεις για γέννηση της εγκληματικότητας.  Προς το παρόν το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι πορτοφολάδες που εργάζονται κυρίως σε σταθμούς και μέρη με συνωστισμό, ενώ αναφορές για μικροκλεψιές υπάρχουν κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τρένα (γ' θέση) και σε νυχτερινά λεωφορεία.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι   σε γενικές γραμμές ασφαλή, αλλά στα περισσότερα δεν έχετε δικό σας κλειδί και το προσωπικό μπορεί να μπαινοβγαίνει (όταν δεν υπάρχει αλυσιδίτσα στην πόρτα) όποτε θέλει (π.χ. για να φέρει τσάι χωρίς να το ζητήσετε) γι αυτό μην αφήνετε πορτοφόλια εκτεθειμένα όταν είστε στο μπάνιο. 




Οι οδικές μετακινήσεις στην Κίνα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή σας, ιδιαίτερα σε ορεινούς δρόμους. Πάνω από 60.000 νεκροί από τροχαία κάθε χρόνο δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Λεωφορεία προσπερνούν το ένα το άλλο σε δρόμους με συνεχείς στροφές  κινούμενα παράλληλα μέχρι κάποιο να μπορέσει να προσπεράσει το άλλο (τότε ως εκ θαύματος έρχεται με ταχύτητα και το φορτηγό από την αντίθετη κατεύθυνση). Υπάρχουν αρκετοί σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και συνεχώς κατασκευάζονται νέοι: Σε αυτούς η οδήγηση είναι ασφαλής.
Μεγάλη  προσοχή απαιτείται αν νοικιάσετε ποδήλατο -ο ιδανικός τρόπος για μετακίνηση σε πολλές πόλεις- κινδυνεύετε όχι μόνο από τους οδηγούς των αυτοκινήτων αλλά και από τη χαοτική οδήγηση των υπολοίπων ποδηλατιστών! Επίσης μην αφήσετε ποτέ το ποδήλατό σας αφύλακτο: Το κλέψιμο ποδηλάτων είναι πολύ συνηθισμένο, αφήστε το ποδήλατό σας στους ειδικά φυλασσόμενους από κάποιον άνθρωπο χώρους.
Οι απάτες είναι  σπάνιες στην Κίνα, όλοι οι άνθρωποι είναι τίμιοι και σωστοί, ιδιαίτερα οι ταξιτζήδες. Το Guilin αποτελεί την εξαίρεση, υπάρχουν πάρα πολλοί που θα σας πλησιάσουν και θα σας συστηθούν ως "δάσκαλοι", πιθανότατα για να σας οδηγήσουν κάπου και να πάρουν κάποια προμήθεια, δεν ξέρουμε ακριβώς, γιατί αυτούς τους τύπους τους ξεφορτωνόμαστε αμέσως χωρίς άλλη συζήτηση. Στην υπόλοιπη Ν. Κίνα δεν διαπιστώσαμε καμία προσπάθεια για απάτη οποιασδήποτε μορφής.
Πολλοί ταξιδιώτες θα φτάσουν εδώ σαν ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους ή σαν πύλη εισόδου / εξόδου από την Κίνα. Αν και πρόκειται για μια μεγαλούπολη  3.8 εκατ. κατοίκων, αξίζει να μείνετε για λίγο, η πόλη έχει  ήπιο κλίμα σαν της άνοιξης χειμώνα - καλοκαίρι (βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μ) ενώ τα πάρκα της, τα εμπορικά κέντρα , τα φαρδιά πεζοδρόμια και οι ποδηλατόδρομοι την κάνουν ευχάριστη στην περιήγηση. Σε μικρή απόσταση (με τα πόδια) από το κέντρο μπορείτε να επισκεφτείτε τις παγόδες της δυναστείας των Τανγκ οι οποίες ενώνονται με ένα πεζόδρομο. Οι ίδιες ίσως δεν είναι τόσο σπουδαίες, είναι όμως ένας ευχάριστος περίπατος, ιδιαίτερα το απόγευμα που στο χώρο γύρω από αυτές μαζεύονται αρκετοί ηλικιωμένοι για τσάι, κουβεντούλα  και χαρτιά.   Μισή ώρα περπάτημα από το κέντρο προς τα βόρεια υπάρχει ο ναός Yuatong Si, ένα σύμπλεγμα βουδιστικών κτιρίων το οποίο επισκέπτονται πολλοί πιστοί. Αρκετά κοντά στο ναό υπάρχει και ο ζωολογικός κήπος της πόλης, αλλά οι συνθήκες για τα ζώα δεν είναι πολύ καλές.




Σε υψόμετρο 4.680 μ. σε  μια μεγάλη ανοικτή έκταση βρίσκεται το Litang. Το τοπίο και οι άνθρωποι δεν θυμίζουν καθόλου Κίνα: Καουμπόικα καπέλα, χρυσά δόντια, κοπάδια από γιακ και άλογα. Εδώ δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε (εκτός από την υπέροχη διαδρομή για να φτάσετε εδώ) εκτός κι αν έρθετε στις αρχές Αυγούστου που γίνεται το Horse Race Festival. Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη διοργάνωση που κρατά 10 μέρες με αγώνες ταχύτητας και επιδεξιότητας πάνω σε άλογα. Για τους επισκέπτες στήνονται σκηνές στο χώρο του Φεστιβάλ που θυμίζει Woodstock. Στην πόλη υπάρχουν ελάχιστα ξενοδοχεία (2 ;)  τα οποία φυσικά θα είναι γεμάτα αν δεν τα κλείσετε μήνες πριν.