Μετά Την Ταϊλανδη ... Σειρά Εχει Το Μαρόκο


Η καλύτερη εποχή να επισκεφτείτε το Μαρόκο είναι την άνοιξη, τον Μάρτιο ή το Μάιο. Οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες, τα λιβάδια γεμάτα ανθισμένα λουλούδια και ο ουρανός γαλάζιος. Στα βόρεια παράλια και στα βουνά οι συννεφιές και κάποια βροχή είναι πιθανές. Το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) είναι επίσης καλή εποχή, η διάρκεια όμως της ημέρας είναι μικρότερη. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ανεκτό στις παράλιες περιοχές, η ζέστη όμως αφόρητη στην ενδοχώρα. Τους χειμωνιάτικους μήνες το κρύο είναι δριμύ, ιδιαίτερα στα μεγάλα υψόμετρα. Στην οροσειρά του Άτλαντος το χιόνι κρατά στις κορυφές μέχρι τον Ιούνιο. Έχετε υπόψη σας ότι στις διακοπές του Πάσχα, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε δωμάτιο ή ξενοδοχείο. Φτάνοντας αργά το βράδυ στο Μαρακές, χρειάστηκε να διανυκτερεύσουμε σε ένα βρωμερό καναπέ στην είσοδο ενός ξενοδοχείου -του μοναδικού που μας άφησε να περάσουμε εκεί τη νύχτα-, όλα τα άλλα ήταν γεμάτα. Αν ταξιδεύετε αυτή την εποχή, προσπαθήστε να φτάνετε νωρίς στην κάθε πόλη, ώστε να βρίσκετε ξενοδοχείο. Ο Αύγουστος είναι επίσης ο μήνας που θα δυσκολευτείτε να βρείτε δωμάτιο ιδιαίτερα στα παράλια.

Το Μαρόκο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ούτε ακριβή, αλλά ούτε και φτηνή χώρα. Η μετακίνηση με τρένα και λεωφορεία είναι φτηνή όπως και το φαγητό. Οι τράπεζες αλλάζουν εύκολα χωρίς δυσκολίες μετρητά και ταξιδιωτικές επιταγές σε ευρώ, έχουν παραπλήσιες τιμές οπότε μην χάνετε χρόνο για να βρείτε την πιο συμφέρουσα ισοτιμία και χρεώνουν κάποια μικρή προμήθεια για κάθε επιταγή. Μαύρη αγορά πρακτικά δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν αρκετοί τύποι που θα σας πλησιάσουν με το γνωστό change money. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε αλλαγή χρημάτων με αυτούς τους τύπους εκτός κι αν πάτε γυρεύοντας να εξαπατηθείτε.Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε μεγάλες πόλεις και σοβαρά μαγαζιά, αλλά σχεδόν πάντα με κάποια επιπλέον επιβάρυνση.

Παρά τις φήμες για πιθανές κλεψιές και απάτες που τυχόν έχουν φτάσει στα αυτιά σας, σε γενικές γραμμές θα χαρακτηρίζαμε το Μαρόκο μια ασφαλή χώρα, ιδιαίτερα αν το συγκρίνετε με άλλες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Οι μικροαπάτες και οι κλεψιές, ναι είναι υπαρκτές, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι περισσότερες κλεψιές γίνονται με το σύστημα της απασχόλησης, κάποιος ή κάτι σας αποσπά την προσοχή, ενώ κάποιος άλλος αδειάζει τη ίδια στιγμή τις τσέπες ή την τσάντα σας. Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι μπορεί να σας πιάσουν και να σας ταρακουνήσουν και μέσα στο σάστισμα οι τσέπες σας έχουν αδειάσει. Καλό είναι να συνηθίσετε, ενστικτωδώς μόλις κάτι σας τραβά την προσοχή να σκέφτεστε αμέσως την τσάντα και το πορτοφόλι σας. Φροντίστε τα χρήματά σας να τα έχετε κάτω από τα ρούχα σε ειδική γι αυτό το σκοπό θήκη.Μόνο τα ψιλά για την κίνηση της ημέρας στο τσαντάκι μέσης ή τη τσέπη σας. Μην έχετε τίποτα πολύτιμο μαζί σας και γενικά μην ντύνεστε με τρόπο που να τραβάτε την προσοχή. Τη φωτογραφική να την έχετε πάντα περασμένη διαγωνίως στον ώμο σας ώστε να μην μπορεί να την τραβήξει κάποιος απότομα.

Η πρωτεύουσα του Μαρόκου είναι μια κοσμοπολίτικη, αλλά με διάχυτη ηρεμία (καμία σχέση με την Καζαμπλάνκα). Κανείς δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει στο δρόμο και είναι ένα καλό σημείο να αρχίσετε το ταξίδι σας στο Μαρόκο (μπορείτε να έρθετε κατευθείαν
Ένα άρθρο τοtaxidoefkeries.com