D.M. Taxidoefkeries...News!

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αβάνα


Χώρα: Κούβα

Πληθυσμός: 2,135,498

Νόμισμα: Πέσος Κούβας ($MN)

Περιγραφή: Η Αβάνα είναι η πρωτεύουσα της Κούβας και ως μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής θεωρείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κούβας και ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους. Η ευρύτερη περιοχή της Αβάνας εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Sebastián de Ocampo το 1509 και ονομάστηκε Πουέρτο ντε Καρένας. Λίγα χρόνια αργότερα το 1515 ο Ισπανός εξερευνητής Ντιέγκο Βελάσκεθ ντε Κουεγιάρ ίδρυσε πιο νότια ένα λιμάνι που το ονόμασε Άγιος Χριστόφορος της Αβάνας. Το 1519 όμως αυτή η περιοχή εγκαταλείφθηκε λόγω του μή ευνοϊκού κλίματος και ο πληθυσμός μετακινήθηκε στο Πουέρτο ντε Καρένας όπου και ιδρύθηκε η σημερινή Αβάνα. Η ταραγμένη ιστορία ολόκληρης της Κούβας αντικατοπτρίζεται χωρίς στην εξέλιξη της πόλης της Αβάνας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της η σημαντικότητα του λιμανιού της τη μετέτρεπε σε βασικό σταθμό εμπορίου και σε πολλές περιπτώσεις προσέλκυε το ενδιαφέρον πειρατών. Μέχρι την έναρξη του ισπανοαμερικανικού πολέμου (1868-1878) υπήρξε ισπανική αποικία, έπειτα έως το 1902 τέλεσε υπό την κυριαρχία της Αμερικής και στη συνέχεια κέρδισε την ανεξαρτησία της. Ανέκαθεν το πολιτικό σκηνικό ήταν ασταθές αφού από το 1920 την εξουσία κατείχαν δικτατορικά καθεστώτα που προκαλούσαν πολλαπλές αντιδράσεις με αποκορύφωμα την Κουβανική Επανάσταση που έδωσε την εξουσία στον Φιντέλ Κάστρο στις 1 Ιανουαρίου 1959. Σήμερα η πόλη διαθέτει δήμαρχο και διοικητικό συμβούλιο αλλά οι σημαντικότερες αποφάσεις εξαρτώνται από την κεντρική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας. Η πόλη διαιρείται σε 15 διαμερίσματα και πολλές καθημερινές λειτουργίες διεκπεραιώνονται σε συνοικιακό επίπεδο. Η εικόνα της πόλης χαρακτηρίζεται από πλήθος αντιθέσεων στο επίπεδο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας. Υπέροχα κτίρια της ισπανικής αριστοκρατίας και νεοκλασικές επαύλεις γειτνιάζουν με πολυώροφα πολύχρωμα κτίρια σοβιετικού τύπου και δημιουργούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο σκηνικό. Η εικόνα της κίνησης και των τρόμων με τα χαρακτηριστικά οχήματα περασμένων δεκαετιών περιγράφουν πολύ παραστατικά την οικονομική και εμπορική απομόνωση της Κούβας, ενώ η καθημερινότητα των ανθρώπων υιοθετεί κάποιους ιδιαίτερους ρυθμούς όπου σαφώς η διασκέδαση έχει σημαντικό ρόλο. Σήμερα η οικονομία της πόλης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και και θα μπορούσε να πει κανείς ότι εξελίσσεται με κεντρικό άξονα αυτό τον τομέα. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ένα ζωντανό μουσείο και σίγουρα για πολλούς Ευρωπαίους αποτελεί έναν ξεχωριστό και μαγευτικό προορισμό.


Αξιοθέατα «Αβάνα»


Καπιτώλιο
El Capitolio
Το Εθνικό Καπιτώλιο της Κούβας βρίσκεται στην Αβάνα. Μέχρι την επανάσταση και το 1959 αποτελούσε έδρα της Κουβανικής Κυβέρνησης ενώ σήμερα είναι η έδρα της Ακαδημίας Επιστημών. Η ονομασία και η εξωτερική του όψη παραπέμπει στο καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά στην πραγματικότητα οι ομοιότητες είναι μόνο επιφανειακές. Μέχρι το 1950 ήταν γνωστό ως το ψηλότερο κτίριο της πόλης ενώ η φήμη του συνδέεται με το γεγονός ότι στεγάζει το 3ο μεγαλύτερο εσωτερικό άγαλμα του κόσμου. Η πρώτη και αποτυχημένη προσπάθεια ανέγερσης αυτού του δημόσιου κτιρίου πραγματοποιήθηκε το 1925 από το καθεστώς του δικτάτορα Gerardo Machado. Ένα χρόνο αργότερα στις 1 Απριλίου 1926 η αμερικάνική εταιρία Purdy και Henderson ξεκίνησε εκ θεμελίων την ανέγερση του καπιτωλίου που ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο ρεκόρ που δε ξεπερνούσε τα τρία χρόνια και 50 ημέρες. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 8.000 εργάτες με οχτάωρες βάρδιες καθ΄όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αξιόλογο νεοκλασικό οικοδόμημα ο τρούλος του οποίου είναι παρόμοιος με αυτόν του Πάνθεον των Παρισίων. Στον περιβάλλοντα χώρο αναπτύσσεται ο κήπος που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean-Claude Nicolas Forestier και χαρίζει μια ευχάριστη αύρα στο σύνολο του έργου. Στο εσωτερικό της κύριας αίθουσας και κάτω ακριβώς από τον τρούλο δεσπόζει το άγαλμα της Δημοκρατίας που φιλοτεχνήθηκε από τον Zanelli. Το ύψος του αγγίζει τα 15 μέτρα, ζυγίζει 49 τόνους, ενώ καλύπτεται από χρυσό 22 καρατίων. Η αίθουσα του κοινοβουλίου, το γραφείο του προέδρου και οι υπόλοιποι χώροι ξεχωρίζουν για τον εκλεπτυσμένο νεοκλασικό διάκοσμο και τη μαρμάρινη διακόσμηση. Σε γενικές γραμμές είναι ορατές οι ευρωπαϊκές επιρροές αλλά σίγουρα σε όλο το κτίριο υπάρχουν στοιχεία που εκφράζουν την τοπική καλλιτεχνική τεχνοτροπία.




Μουσείο της Επανάστασης
Museo de la Revolución
Το Μουσείο της Επανάστασης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας, ενώ πριν την επανάσταση του 1959 αποτελούσε το Προεδρικό Μέγαρο της Κούβας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τους γνωστούς αρχιτέκτονες Κάρλος Μάρουρι και Πόλ Μπελό και εγκαινιάστηκε το 1920 από τον πρόεδρο Μάριο Γκαρσία Μενόκαλ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για εκείνη την εποχή το συνολικό οικοδόμημα άγγιζε ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ πολυτέλειας καθώς το εσωτερικό του είχε διακοσμηθεί από την αμερικάνικο οίκο Tiffany & Co. Μετά την επικράτηση της επανάστασης μετατράπηκε σε μουσείο και σήμερα συγκεντρώνει σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον καθώς μέσω των εκθεμάτων του ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί σχετικά με μια κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της χώρας. Οι περισσότερες αίθουσες του μουσείου είναι αφιερωμένες στην περίοδο του επαναστατικού πολέμου της δεκαετίας του 1950 και αλλά και στα γεγονότα που οδήγησαν στο θρίαμβο του 1959. Υπάρχουν επίσης τμήματα του μουσείου που αναφέρονται στην προεπαναστατική περίοδο αλλά και στον πόλεμο της ανεξαρτησίας που στράφηκε ενάντια των Ισπανών αποίκων. Στο πίσω μέρος του μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει το φημισμένο ιστιοφόρο Granma που μετέφερε τον Φιντέλ Κάστρο και άλλους αγωνιστές της επανάστασης από το Μεξικό στην Κούβα. Ακόμα στον ίδιο χώρο εκτίθενται οχήματα, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στις μάχες εκείνης της περιόδου.




Κάστρο Μόρο
Morro Castle
Το Κάστρο Μόρο δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού καθώς είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση στο ακρωτήρι που βρίσκεται απέναντι από το ιστορικό κέντρο της Αβάνας. Η ίδρυση του τοποθετείται στο 1589 και ήταν κομμάτι ενός συνολικού οχυρωματικού έργου που είχε σκοπό να προστατέψει τον κόλπο και την πόλη της Αβάνας από από τις συνεχιζόμενες πειρατικές επιδρομές και κάθε είδους εχθρικές επιθέσεις. Υπεύθυνος για την κατασκευή του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Χουάν Μπατίστα Αντονέλι ενώ η αρχική ονομασία του κάστρου είχε βιβλική προέλευση καθώς στα ισπανικά ονομαζόταν "Κάστρο των Τριών Μάγων". Κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε πεδίο διεξαγωγής μεγάλων μαχών και το 1762 κατακτήθηκε οριστικά από τους Βρετανούς οριοθετώντας έτσι το τέλος του επταετούς ισπανοαγγλικού πολέμου. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει έναν μεταγενέστερο φάρο, ενώ κατά το παρελθόν διατηρούσε και μία σχολή φαροφυλάκων. Τα μεγάλα κανόνια παρότι σκουριασμένα συνεχίζουν να κοσμούν τις πολεμίστρες του ενώ η πανοραμική θέα που προσφέρει αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε ετήσια βάση. Το συνολικό σκηνικό του κάστρου έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αποτέλεσε κομμάτι του σκηνικού για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Σίγουρα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων αξιοθέατων της πόλης και για αυτό μια επίσκεψη σε αυτό κρίνεται επιτακτική.




Καθεδρικός της Παναγίας
Cathedral of Havana
Ο συγκεκριμένος ναός της Παναγίας ή σε πιο πιστή μετάφραση ο ναός της " Αμόλυντης Σύλληψης", αποτελεί τον καθεδρικό ναό που στεγάζει την έδρα του ρωμαιοκαθολικού αρχιεπισκόπου της Αβάνας. Ιδρύθηκε από τους Ιησουίτες κατά την περίοδο 1748-1777 στο σημείο όπου παλαιότερα υπήρχε ένας μικρότερος ναός. Αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Χριστόφορο και γι' αυτό μέχρι σήμερα συνηθίζεται να περιγράφεται και ως καθεδρικός του Αγίου Χριστοφόρου. Κατά την περιήγησή σας στην πόλη της Αβάνας θα τον συναντήσετε στην πλατεία του καθεδρικού (πρώην πλατεία Σουάμπ) και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του που του δίνουν μία ασύμμετρη μπαρόκ όψη. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του αποσκοπούσε στην μη παρεμπόδιση των νερών που διέρρεαν την πλατεία στην περίοδο της αποικιοκρατίας. Ο Κουβανός συγγραφέας Αλέχο Καρπεντιερ τον περιγράφει ως "μελωδία της πέτρας" και σίγουρα δε θα πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τον επισκεφτείτε καθώς αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης.




Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας
Gran Teatro de La Habana
Το Μεγάλο θέατρο της Αβάνας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1837, ενώ η επίσημη λειτουργία του ξεκινά το 1838. Θα το βρείτε στην πλατεία Πασέο ντελ Πράντο και σίγουρα η αρχιτεκτονική του υπόσταση και το μέγεθός του δε θα σας αφήσουν αδιάφορο. Παρότι υπεραιωνόβιο συνεχίζει να στέκεται αγέρωχο και να αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες εικόνες της τουριστικής προβολής της Αβάνας. Βέβαια μέσα στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε δύο σημαντικής κλίμακας ανακαινίσεις που διαφοροποίησαν εν μέρη την όψη του αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν το ύφος του. Πιο συγκεκριμένα το 1914 ένα μεγάλο τμήμα του κατεδαφίστηκε ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος που που διέρχεται από μπροστά του ενώ το 2004 δέχτηκε σημαντικές υποστηρικτικές και αναστηλωτικές παρεμβάσεις. Σήμερα αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Εθνικού μπαλέτου της Κούβας και το κύριο τόπο διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μπαλέτου της Αβάνας. Η κύρια αμφιθεατρική αίθουσα του θεάτρου φέρει το όνομα του Γκαρθία Λόρκα και στα καθίσματα και στους εξώστες του μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1500 θεατές. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο οικοδόμημα έχει μια ξεχωριστή αύρα μου ανεξάρτητα με με φάσμα των καλλιτεχνικών σας ενδιαφερόντων, μία απλή επίσκεψη θα σας το πιστοποιήσει. Πολλοί μάλιστα χαριτολογώντας αναφέρουν ότι σε αυτό και οι τοίχοι μιλάνε καθώς μέσα στην μακραίωνη ιστορία του έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος του 19ου και 20 ου αιώνα.




Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών Αβάνας
National Museum of Fine Arts
Το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Αβάνας αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο τόπο τουριστικού ενδιαφέροντος που αναφέρεται στην καλλιτεχνική εξέλιξη της Κούβας από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Η έναρξη της λειτουργίας του τοποθετείται στις 13 Φλεβάρη 1913, ενώ ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον γνωστό αρχιτέκτονα Εμίλιο Ερέντια που ήταν και ο πρώτος διευθυντής του μουσείου. Αρχικά υπήρχαν πολλές διαφορετικές γνώμες για τον ιδανικό τόπο ανέγερσης του οικοδομήματος, μετά λοιπόν από τις σχετικές διεργασίες, αποφασίστηκε το μουσείο να κατασκευαστεί στο τετράγωνο όπου κατά το παρελθόν υπήρχε η αγορά του Κολόμβου. Από αρχιτεκτονικής άποψης το κτίριο υιοθετεί νεοκλασικά πρότυπα και αποτελεί σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της Αβάνας. Το 1954 πραγματοποιείται η ίδρυση ενός δεύτερου μουσειακού ιδρύματος το οποίο στεγάστηκε στο κτίριο του Αστοριανού κέντρου που χρονολογούνταν από το 1927 και η λειτουργία του τελούσε επίσης υπό την αιγίδα του Εθνικού μουσείου καλών τεχνών. Έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ο επισκέπτης πέραν των ιστορικών καλλιτεχνικών εκθεμάτων της Κούβας που θα θαυμάσει στο κεντρικό μουσείο έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί και το μουσείο στο κτίριο του Αστοριανού κέντρου όπου θα μπορέσει να δει μια εκτεταμένη συλλογή γλυπτών και ζωγραφικών πινάκων από ολόκληρο τον κόσμο.




Παλιά Αβάνα
Habana Vieja
Η ευρέως γνωστή Παλιά Αβάνα (Habana Vieja) αντιστοιχεί στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας και συμπεριλαμβάνει μια σειρά από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Χωρίς αμφιβολία αποτελεί το χαρακτηριστικότερο και ίσως το ομορφότερο κομμάτι της, ενώ από την πρώτη στιγμή δίνει την ευκαιρία στον οποιοδήποτε επισκέπτη να αισθανθεί την ξεχωριστή αύρα μιας πρωτεύουσας που επιμένει να αντιστέκεται. Όπως άλλωστε καταγράφεται στους σημαντικότερους οδηγούς, μία περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας αντιστοιχεί με ένα ταξίδι στο παρελθόν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης έχει ανακηρυχθεί τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς από της UNESCO, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους δήμους που εκτείνονται στα νότια και στα δυτικά του ιστορικού κέντρου. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η Αβάνα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής και γρήγορα μετατράπηκε σε σπουδαίο οικονομικό κέντρο που ξεχώριζε για την ναυπηγική του βιομηχανία. Η οικονομική ευημερία γινόταν εύκολα ορατή στην καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και στο επίπεδο των υποδομών της ίδιας της πόλης. Ήδη από τον 17ο αιώνα άρχιζαν να χτίζονται σημαντικά δημόσια κτίρια αλλά και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία εξ' αυτών φημίζονταν για την αρχιτεκτονική τους και υιοθετούσαν μπαρόκ ρυθμό και νεοκλασικό ύφος. Δυστυχώς πολλά από αυτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του 200 αιώνα αλλά όσα σώζονται μεταφέρουν το στίγμα εκείνης της εποχής στον απόλυτο βαθμό. Ανεξάρτητα λοιπόν από το χρονικό διάστημα που θα παραμείνετε στην πόλη μία περιήγηση στην Παλιά Πόλη της Αβάνα κρίνεται επιτακτική.




Πλατεία της Επανάστασης
Plaza de la Revolución
Η Πλατεία της Επανάστασης είναι μία από τις διασημότερες πλατείες της Αβάνας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα το οποίο εκτείνεται έως το παραλιακό μέτωπο Μαλεσόν συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή Βεντάντο. Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ μεγάλη πλατεία αφού η έκτασή που καταλαμβάνει ανέρχεται στα 72.000 τετραγωνικά μέτρα. Η κατασκευή της ξεκίνησε την περίοδο όπου στην εξουσία βρισκόταν ο Φουλχένσιο Μπατίστα ενώ ολοκληρώθηκε το 1959 όπου ήταν και το έτος που ανέλαβε την εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο. Αρχικά προορίζονταν να ονομαστεί "Πλατεία του Πολίτη", ενώ στη συνέχεια και μετά τις εξελίξεις του 1959 μετονομάστηκε σε "Πλατεία της Επανάστασης". Η συγκεκριμένη πλατεία απέκτησε παγκόσμια φήμη καθώς φιλοξένησε πλήθος επαναστατικών διαδηλώσεων πριν το 1959 και από τότε αποτελεί τόπο εορτασμών της επετείου των επαναστατικών αγώνων. Ακριβώς μπροστά στην πλατεία βρίσκεται το γραφείο του απερχόμενου πλέον προέδρου Φιντέλ Κάστρο, ενώ σε κοντινή απόσταση τοποθετούνται πολλά σημαντικά δημόσια κτίρια όπως η Εθνική βιβλιοθήκη και μια σειρά από υπουργεία. Επίσης εδώ θα δείτε το μνημείο του Χοσέ Μάρτι αλλά και την περίφημη εικόνα του Τσε Γκεβάρα με το σύνθημα 'Hasta la Victoria Siempre' (Πάντα και συνέχεια προς τη νίκη) που κοσμούν το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών.




Μνημείο του Χοσέ Μάρτι
Monumento a José Martí
Το συγκεκριμένο μνημείο είναι αφιερωμένο στο Χοσέ Μαρτι, του εθνικού ήρωα της Κούβας που έγινε σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα των Κουβανών για την απελευθέρωσή τους από την ισπανική κυριαρχία. Το μνημείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πλατείας της Επανάστασης στην περιοχή Βεντάντο της Αβάνας. Αποτελείται από ένα πύργο που έχει σχήμα αστεριού, ο άγαλμα του Χοσέ Μάρτι, έξι κίονες και κήπους που περιτριγυρίζουν το συνολικό σύμπλεγμα. Το ύψος του πύργου φτάνει τα 109 μέτρα και καταλήγει έχοντας τη μορφή ενός πεντάκτινου αστεριού. Σχεδιάστηκε από μια αξιόλογη ομάδα αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Ενρίκε Λουίς Βαρελά. Κατασκευάστηκε από γκρίζο μάρμαρο που προέρχεται από το νησί Γιουβεντούδ και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1958 ένα χρόνο πριν την επικράτηση της επανάστασης και το τέλος της δικτατορίας Μπατίστα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στην κορυφή του μνημείου και να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης της Αβάνας. Το μόνο μελανό σημείο της επίσκεψή σας μπορεί να είναι η ασαφής διακύμανση του κόστους του εισιτηρίου που ποικίλει ανάλογα με τις διαθέσεις των εκάστοτε υπαλλήλων.


Ρίο ντε Τζανέιρο



Χώρα: Βραζιλία

Πληθυσμός: 6,323,037

Νόμισμα: Ρεάλ Βραζιλίας (R$)

Περιγραφή: Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας της Βραζιλίας και όχι, όπως λανθασμένα πιστεύεται, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας (η οποία είναι η Μπραζίλια). Επίσης δεν είναι καν μεγαλύτερη πόλη της χώρας καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πίσω από το Σάο Πάολο, είναι όμως αναμφίβολα η διασημότερη πόλη της χώρας, εξαιτίας του διάσημου σε όλο των κόσμο καρναβαλιού της, του μεγαλειώδες αγάλματος του Χριστού και της εντυπωσιακής τοποθεσίας που είναι χτισμένη.


Αξιοθέατα «Ρίο ντε Τζανέιρο»


Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή
Cristo Redentor




Λόφος «Πάο ντε Ασούκαρ»
Pao de Acucar




Δημοτικό Θέατρο του Ρίο ντε Τζανέιρο
Teatro Municipal




Δάσος Τιχούκα
Floresta da Tijuca




Στάδιο Μαρακανά
Estádio do Maracanã




Κόπα Καμπάνα
Copacabana




Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βραζιλίας
Museu Histórico Nacional




Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Ρίο ντε Τζανέιρο
Museu Nacional de Belas Artes




Παλάτι Κατετε «Μουσείο Δημοκρατίας»
Palácio do Catete